Soffpotatisen

…”Soffpotatisen är en samtidigt pigg och varm bok om förhållandet mellan en pappa och hans barn. Arbetströtta pappor som inte orkar leka med sina barn har förekommit i många bilderböcker. I den här bilderboken berättas inte bara på ett finurligt sätt hur barnet får pappans uppmärksamhet, om deras vilda lekar och hur mamman till slut dyker ner till dem i badkaret. Det nya och annorlunda är de modiga bilderna, som tillsammans med texten bildar en lyckad helhet. Här finns en vardagssituation som är bekant för de flesta barn, skildrad med en värme och vild humor som gör en glad. Bilderna är målade helt i granngult, neonrött, blått, svart och vitt, figurerna förstärkta med svarta konturer. Uppslagen påminner om reklamaffischer. Det roliga är att barnet har fått gorillas gestalt och pappan liknar precis Urho Kekkonen. En toppenbok!”

—Susanne Ahlroth, Ny Tid

 

…”Soffpotatisen är en överraskande bilderbok som omedelbart klistrar ett brett leende över läsarens läppar”… ”Texten är välskriven och stämningsfull”… Syskonen Strömman lyckas skapa en komplex, komisk och konstnärlig helhet som har alla förutsättningar att locka till läsning. I kombination med det modiga visuella uttrycket är bilderboken en fullträff.”

Mia Österlund, Hbl 19.12.2005

 

”Sällan blir båda far och barn lika entusiastiska över högläsningsboken, men bilderboken Soffpotatisen hör till undantagen. Den är ett samarbete mellan det finlandssvenska syskonparet Nora och Kasper Strömman; den förra står för texten, den senare för illustrationerna. ”Soffpotatisen” är en sann skapelse av syskonsjälar, med samma absurda humor, samma förkärlek för retrokultur. Retron och absurditeten är också det som gör boken så tilltalande.”… ”hur som helst är poängen inte att servera ett budskap, utan att visa fram en glädje i själva processen, både i texten och i designen. Illustrationerna för tankarna till popkonst, till kollage, till fotobaserade tuschteckningar, tecknade serier. Färgsättningen är genomgående blått, ljusrött, svart, gult. Föremålen ändrar färg från sida till sida, vilket kan föra tankarna till Andy Warhol. Varje bild är sig själv nog, en utstuderad retrodesign som kunde pryda en t–skjorta med självaktning.  ”Soffpotatisen, paret Strömmans bok, måste ha varit kul att göra. Dess särpräglade fantasi, retrodesign och absurda inslag skapar en gåtfull aura, som bara ökar bokens tjuskraft. Att mina barn fem och sju, ville höra den flera gånger bekräftar också att den tilltalar på många olika nivåer. ”

—Fredrik Hertzberg, Svenska dagbladet 20.2.2006