Tigerkontoret

”Tigerkontoret är en av Söderströms visuellt sett lyxiga barnböcker. Nora Strömman har skrivit texten och Kasper Strömman har gjort tigerbilderna. Det gör ont i ögonen när man ser Tigerkontoret för första gången. Tills man förstår att allt går i tigerfärg: illorange, svart, grått och vitt. Ju längre man bläddrar, desto tigrigare känner man sig. Berättelsen blir litet olika varje gång man läser den, och rolig på nytt sätt. Ett barn och en vuxen ser tigrarnas jobb på skilda vis. Boken sätter fart på fantasin men låter läsaren styra. Jag ser boken också som en gåva till en kollega eller kund som uppskattar humorn. Följande steg är ett seminarium: Finn din inre tiger!”
– Iris Backlund, Östra Nyland 19.6.2010

”Nora och Kasper Strömman har ett alldeles eget uttryck. Ful och kul kunde man kalla bilderboken Tigerkontoret där syskonen Strömman utreder vad vuxna har för sig hela dagarna i kontorsvärlden. Ful är boken för det vågade färgvalet illorange, som stickeri ögonen, men passande nog för en kontorsberättelse får en att tänka på understrykningspennor. Paradoxalt nog är just det fula kul, drastiskt och vågat. Formspråket är medvetet och genomarbetat, bildberättandet tillspetsat. Som i den tidigare bilderboken Soffpotatisen (2005) uppstår humorn genom den distanseringseffekt djurskepnaden erbjuder”… ”Det är roligt med en bilderbok som faktiskt skildrar föräldrar som något annat än som föräldrar. Kontorsmiljön är både lockande och manar till många ironiska slängar. Medläsarna roas garanterat av detaljrikedomen i kontorslandskapet. Som bilderboksmiljö är miljön välfunnen. Vem känner inte igen sig i tigern som gäspar käkarna ur led en vanlig dag vid datorn?”
– Mia Österlund, Hbl 10.5.2010

”Färgskalan går helt i grått, svart och en färg som närmast liknar överstrykningspenna i neonorange. Efter en stunds läsande blir sidorna i boken så lysande att man nästan måste blunda en stund för att vila ögonen. Texten fungerar på flera nivåer och syftar ibland på fenomen som förmodligen går förbi barnet (som vikten av att äta inhemskt), medan den andra gånger är tydligare barnanpassad i sin korta kärnfullhet. Tigerkontoret är en rolig bok. Rolig och finurlig. Men vem ska läsa den? Egentligen känns det mest som en bok för vuxna läsare som önskar att de själva kanske var tigrar och som känner igen sig i den ironiska skildringen av kontorslivet. Eller så blir vuxenironin till barnfantasi för en yngre läsare. Kanske kan man förenas i en läsupplevelse med helt olika dimensioner som låter barnet möta föräldrarnas exotiska jobbvärld, där tigerfigurerna bara blir en del av barnboksgenrens besjälade djur, och den vuxna få utlopp för en längtan om att vara lite mer som en tiger: lite vildare, lite farligare och med lite mera spänning på kontoret.”
– Åbo Underrättelser 28.8.2010

”Kesä vaihtuu syksyksi ja on aika palata arkiseen ahertamiseen. Nora ja Kasper  Strömmanin mahtavasti kuvitettu Tigerkontoret auttaa osaltaan tässä työn ja perheen yhteensovittamisessa. Lastenkirja kertoo, mitä kaikkea äidin ja isin työpäivään toimistossa kuuluukaan? Visuaalista kirjaa on aikuistenkin ilo lukea ja värittähän sitä nyt niin trendikäs neonoranssi. Äidin silmällä tarinan voi nähdä myös parodiana työarjestamme ja loputtomasta oravanpyörästä. Ehkäpä tämä kirja onkin osuvampaa luettavaa meille aikuisille.”
– Susanna Vento, sisustustoimittaja, Deko 9/2011